На разходка с децата в Пловдив: Крайбрежна алея Марица юг
Share

ПоПоТам Пловдив продължава рубриката, в която ще разказва за местата в града и околностите му, подходящи за разходка с децата.

Следващата ни спирка е едно от най-новите паркови места в града – обновената и облагородена крайбрежна алея в част от южната страна на бул. „Марица“.

С какво е различна Крайбрежната алея Марица юг?

Парковата алея се простира по протежение на южния бряг на Марица, приблизително в района между пресечките ул. „Ламартин“ и ул. „Хъшове“, покрай стената, отделяща коритото на реката и бул. „Марица юг“.

Изграден е широк тротоар, а по стената са поставени множество седалки тип „копчета“, характерни и за други места в града. Освен тях има множество пейки с изглед към реката.

По протежение на алеята са разположени и редица паркови атракции и съоръжения: две катерачни стени, сцена за представления и събития на открито, лабиринт, детска площадка, фитнес площадка.

Какво да правим на Крайбрежната алея Марица юг?

Алеята е приятно място за разходка с децата, игри на детските съоръжения, за наблюдение на реката и нейните обитатели, съзерцание на зеленината и водата.

В източния край на алеята са разположени три не много високи стени за катерене, подходящи за деца от 5 г.

За малчуганите е забавно също да се изживеят като актьори или певци на сцената, а за любителите на загадки е привлекателен лабиринтът. За съжаление, там не винаги е достатъчно чисто, затова внимавайте, преди да пуснете децата вътре.

Детската площадка е широка и с различни интересни катерушки, пързалки и люлки. Има подходящи уреди за деца от бебешка възраст до към 8-9 г.

По тротоара има достатъчно и подходящо място за децата да карат колела и тротинетки.

Как да стигнем до Крайбрежната алея Марица юг?

Крайбрежната алея Марица юг се намира в централната част на града, източно от основната транспортна артерия бул. и Панаирния мост.

С автомобил:
Лесно ще откриете свободно и безплатно място за паркиране в пресечките на бул. „Марица юг“.

С обществен транспорт:
Най-близката до Крайбрежната алея Марица юг спирка на градския транспорт е Водна палата. Там спират автобуси 1, 4, 7, 9, 15, 25, 27.
Сравнително наблизо са и спирките на бул. „Шести септември“ – училище „Любен Каравелов“ и Семинарията. Оттам минават автобуси 6, 21, 22, 25, 26, 66, 116.

Практична информация:

На територията на Крайбрежната алея Марица юг няма обществена тоалетна.

Най-близкият магазин за хранителни стоки е „Билла“ на колелото на бул. „Шести септември“, също там има и заведения за хранене.

Така изглежда Алея Марица юг от птичи поглед според картите на Google:

Текст и илюстрации: ПоПоТам Пловдив

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *