Какво да правим с децата през почивните дни? Събития за деца и родители на 28 – 29 ноември 2020 в Пловдив?
Share

От събота, 28 ноември, влизат в сила ограничителни мерки във връзка разпространението на коронавирус. Всички детски учебни заведения и центрове трябва да прекъснат работа, забраняват се и всякакви културни и спортни прояви с публика, с изключение на театралните представления. В така създалата се обстановка голяма част от планираните събития ще се проведат онлайн. За всички деца и родители, които биха искали да посетят спектакъл, образователна работилница или друго забавление на открито, закрито или онлайн, е нашият обзор на безплатните и достъпни събития за деца и родители в почивните дни 28 – 29 ноември 2020 г. в Пловдив.

Поради несигурната обстановка ви молим внимателно да обмисляте и подбирате събитията и местата, които да посетите. Препоръчваме също да се свържете предварително с организаторите, за да потвърдят провеждането на събитието.


Онлайн събития

Безплатно: Базар на професиите 2020 ще се проведе изцяло онлайн, под формата на дигитална конференция, на 28 ноември. Събитието е подходящо за деца от 9 до 15 години, които биха искали да научат от първа ръка повече за редица интересни професии. Участието е напълно свободно, без регистрация и такси.

Онлайн МУЗИКА ЗА МЪНИЦИ ПЛЮС е актуалното предложение на Къща за музикални вълшебства Дивизи. Добре дошли в заниманието са всички мъници на възраст до 5 г., както и членовете на техните семейства. Свържете се предварително с организаторите за указания как да се присъедините.

Всяка сряда и събота Щура лаборатория провежда новата си Онлайн научна работилничка за деца Фокуси – разфокуси. Желаещите да участват деца трябва да се свържат с организатора, за да им изпрати материали, а след това всички заедно провеждат експериментите в онлайн среща.

Безплатно: Събитието на седмицата е дългоочакваната Европейска нощ на учените, в която ще се включат десетки научни институции от няколко града в страната, сред които и столицата. Тя ще се проведе изцяло онлайн в дните от 27 до 29 ноември. Повечето организатори са предвидили и теми, подходящи за деца. За съжаление, научните институции, базирани в Пловдив, които участват в събитието, не са включили децата в програмите си. По линковете по-долу можете да видите подробности за детските програми на участниците от София.

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей ИЕФЕМ – БАН се включва в Европейската нощ на учените с презентации на проекти, филми, демонстрации, детски ателиета: Европейска нощ на учените 2020 FRESHER в ИЕФЕМ-БАН. Акцент в детската програма е Преживяване за деца „Загубената пчела“ – театрално-образователно занимание от проекта „Тинтири-минтири“ на „Таратанци“, в което могат да участват предварително записали се деца от 7-г. възраст. В събота, 28 ноември, ще се проведе и дигитално ателие за деца и родители с вход свободен „Магия FRESHER: Кукли за малки и големи с екипа на „СедянкаТа“. Пълната програма по дни и часове вижте по линка по-горе.

В програмата на Европейска нощ на учените 2020 в СУ „Климент Охридски“ за деца: ще има забавни и образователни експерименти и викторини в „Ателие на младите таланти“. Голяма част от общата програма също ще бъде интересна за малките: демонстрации и експерименти в Клубове по любопитство, дискусионни клубове, панаири на знания, отворени лаборатории, интерактивни лаборатории, визити в музеи.

Европейска нощ на учените Fresher в IZZI Science for Kids ще предложи на децата два атрактивни химични експеримента, подходящи дори за най-малките.

В Logiscool Работилници по Програмиране – Eвропейска нощ на учените 2020 учениците ще могат да изпробват уникална платформа за програмиране да направят първата си собствена компютърна игра.

Също в събота и неделя, 28 и 29 ноември, в рамките на Европейска нощ на учените 2020 Fresher в TechnoMagicLand в YouTube и най-вече на сайта на детския център ще се излъчи специална програма, която включва най-новата демонстрация „Огнени приказки с Мартин Недялков“ и „Моите странни домашни любимци“ – разказ на 11-годишния Иван, любител на земноводните и влечугите.


Спектакли и забавления

28 ноември, събота

10:30 и 11:45

Червената шапчица (куклен театър) – Държавен куклен театър Пловдив

29 ноември, неделя

10:30 и 11:45

Приключение с маймунка (куклен театър) – Държавен куклен театър Пловдив.


Образователни събития за деца и бебета

За поредна година Български пощи се наемат да посредничат между децата и Дядо Коледа. Най-красиво писмо до Дядо Коледа – конкурс на Български пощи започна на 12 ноември и ще продължи точно месец. Всяко дете, което изпрати писмо до вълшебния старец при спазени условията на конкурса, ще получи отговор, а най-добре оформените и трогателни писма ще бъдат наградени от организатора.

Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Вижте също идеи за игри у дома:
Забавни игри за деца и родители у дома
Забавни игри за родители и деца вкъщи 2
Подвижни игри за родители и деца у дома

Ако искате да получавате предварително информация за всички събития за деца и родители през уикенда в Пловдив, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница в сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Ако организирате събития, вече можете и самостоятелно да публикувате информация за тях в ПоПоТам Пловдив:
http://plovdiv.popotam.bg/za-organizatori-publikuvayte-sami-vashite-sabitia

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *