Къде да отидем с децата през почивните дни? Събития за деца и родители  на 19 – 20 септември 2020 в Пловдив
Share

За семействата, които ще останат в града за последния уикенд от ваканцията, е нашият обзор на безплатните и достъпни събития за деца и родители през почивните дни 19 – 20 септември 2020 в Пловдив.
По линковете в текста вижте пълната информация за събитията.

Поради несигурната обстановка ви молим внимателно да обмисляте и подбирате събитията и местата, които да посетите. Препоръчваме също да се свържете предварително с организаторите, за да потвърят провеждането на събитието.

Събития за деца и родители на открито

Безплатно: Празници на Стария град 2020, които започнаха на 14 септември, ще продължат до неделя, 20 септември, като всеки ден ще има различни демонстрации и работилници по приложни занаяти за деца и възрастни. По линка вижте точна програма с часове и места на събитията.
Повече за проявите, организирани от Регионалната занаятчийска камара: Есенeн панаир на занаятите 2020
Част от празниците е и Вкусът на Пловдив (кулинарен фестивал) Щандовете на топ ресторантьори, кулинарни занаятчии и производители ще бъдат разположени в няколко точки в Стария град.
По същото време протича и Есенен Базар Капана 2020, който ще представи над 90 автора на оригинални ръчни изделия.

Безплатно: В събота и неделя, 18 и 19 септември, в парк „Лаута“ ще очаква своята публика Народен събор Пловдив 2020. Освен фолклорни танцови и музикални концерти са подготвени различни демонстрации, ателиета и игри за деца и възрастни. И в двата дни на фестивала „Забавна математика“ ще очаква децата с Математическа занимателница, за да откриват заедно математиката във фолклора.

След двуседмично прекъсване за ремонт отново работи Детската железница на Младежкия хълм. Повече за нея, график и цени вижте по линка: Пътуване с детска железница „Знаме на мира“

Безплатно: В петък вечер, 18 септември, пред Военния клуб ще се състои детски концерт Довиждане, Лято с Деликатес Житница. Участват деца от вокални и танцови школи в града, а за публиката ще има игри с награди.
На следващата сутрин на същото място ви очаква още един музикално-танцов празник Фестивал за млади таланти.

Безплатно: БезОтпадъци на Залива на водните кончета е събитие извън града, организирано от Място България за природолюбители, които искат да се включат в почистването на едно малко познато място по поречието на река Марица в района между Пловдив и Оризари. И през двата дни на мястото ще се проведат интересни дейности и ателиета, свързани с реката: изработка на корабче от дърво, тай чи, рисуване, ролеви игри за деца и възрастни.

В Цар-Симеоновата градина всеки четвъртък, петък и събота има Светлинно-музикално шоу на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина (летен сезон). През деня децата с удоволствие играят на т.нар. „сухи фонтани“ в съседство, както и на „реката“ на пл. „Централен“.

Спектакли и забавления

19 септември, събота

10:30 и 11:45

Не си търси белята (куклен театър) – Държавен куклен театър, открита сцена

11:00

Детско Парти с Т MARKET в район Южен: Конкурс за танци – бул. „Александър Стамболийски“ 33

20 септември, неделя

10:30 и 11:45

Косе Босе (куклен театър) – Държавен куклен театър, открита сцена

Образователни събития за деца и бебета

Безплатно: Този уикенд много градове и институции ще се включат в поредното издание на Европейски дни на наследството, инициатива на Френски институт в България, чиято цел е да представи пред широката публика забележителности с културна и историческа стойност. В Пловдив също ще участват организации с емблематични сгради:
Европейски дни на наследството в Народна библиотека „Иван Вазов“
Европейски дни на наследството в Археологическия музей.

На 18 и 19 септември, петък и събота, в Регионалния природонаучен музей се провежда Есенен фестивал на пеперудите. За децата ще има творчески ателиета и боди арт на тема пеперуди, прожекция на филм, изложба на участниците в провелия се през пролетта конкурс за рисунка, игри и викторини с награди. Участието е срещу билет за вход в музея.

Безплатно: СмартиКидс Пловдив Смирненски кани децата да започнат учебната година като се включат в Работилница “Отново на училище” на 19 септември, събота.

Безплатно: Децата, които искат да се научат да четат по-бързо, могат да се включат в Безплатен демо урок по Либерика, който ще им покаже предимствата на тази методика.

Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Ако искате да получавате предварително информация за всички събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница в сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *