Какво да правим с децата през почивните дни? Събития за деца и родители  на 16 – 17 май 2020 в Пловдив
Share

За семействата, които ще останат у дома за уикенда, е нашият обзор на онлайн събитията за деца и родители през почивните дни 16 – 17 май 2020 в Пловдив. Предлагаме ви и тематични публикации, от които можете да почерпите идеи за домашни игри и забавления.
По линковете в текста вижте пълната информация за събитията.

Събития за деца и родители на открито

Безплатно: За поредна година Българското дружество за защита на птиците ни кани да се включим в преброяване на врабчетата в България. Всеки може да го направи там, където се намира в момента на 16 май между 9 и 12 ч. Нулевият резултат също е важен. А мисията може и да се съчетае със съботна предиобедна разходка. Как да споделите резултатите, а също да къде да намерите повече за врабчетата и интересни материали, свързани със събитието, вижте по линка: Ние броим врабчетата.

Събития за деца и родители онлайн

Безплатно: От 15 до 17 май, петък – неделя, ще продължи инициативата Ден на революцията в храненето 2020. Тазгодишното издание ще се проведе изцяло онлайн под мотото Знам какво да ям . През трите дни на фестивала ще се излъчат кулинарни работилнички за деца и възрастни, в които специалисти по хранене, лекари, обществени личности, блогъри и готвачи ще споделят свои рецепти за здравословно хранене.

Безплатно: Любимият на децата и на много възрастни музей представя свои експонати и обитатели, чете приказки за животни, показва филмчета, за да е по-близо до почитателите си във времето, когато не могат да го посещават физически: Онлайн инициативи на Регионалния природонаучен музей – Пловдив

Безплатно: Предизвикателство @Портрет е инициатива на Галерия „Едно“, която предизвиква всички художници – професионалисти и любители, малки и големи – да рисуват себе си и хората около тях.

Спектакли и забавления

От тази седмица кината вече имат разрешение да работят с посетители до 30% от капацитета си, но единствено Lucky Дом на киното обяви програма. За децата в петък, събота и неделя в киното ще се прожектира анимационният филм „Червената обувчица и седемте джуджета“ Вижте повече: Детска киноседмица 16 – 21 май 2020 в Пловдив

Безплатно: Държавен куклен театър Пловдив представи в ютюб канала си някои от спектаклите си за деца. Можете да ги видите тук/ Куклен театър Пловдив онлайн

Безплатно: Всяка събота и неделя в 11 ч. Държавен куклен театър Варна представя онлайн свои детски спектакли в рубриката Приказка за теб. Много творчески идеи за домашни работилнички и декорации актьорите от театъра представят всеки ден в Детска театрална занималня.

Безплатно: Тази седмица в Приказките на Госпожа Опера децата ще видят и чуят историята на Спящата красавица с музиката на Чайковски.

16 май, неделя

Безплатно: Държавен куклен театър Бургас също е подготвил богата и разнообразна програма за малките зрители. По линка вижте не само програмата за уикенда, а и за целия месец:  ДКТ Бургас през май: Момче и вятър (куклен театър).

Безплатно: Онлайн куклен спектакъл на живо: Хензел и Гретел от City Mark Art Center – Сити Марк Център за Изкуство

Безплатно: Пипи Дългото чорапче и Зайчето Питър са спектакли на Куклен Театър – Стара Загора, които можете да гледате чрез платформата urbo и ютюб канала на театъра. А на 10 май театърът ще представи и Джелсомино в страната на лъжците. По линка вижте пълната програма за май: Куклен театър Стара Загора онлайн през май.

Безплатно: Всяка събота и неделя в 11 ч. Държавен куклен театър Варна представя онлайн свои детски спектакли: Приказка за теб. Много интересни идеи за работилнички и творчество ще намерите и в рубриката Детска театрална занималня

Безплатно: Държавен куклен театър Бургас също е подготвил богата и разнообразна програма за малките зрители. По линка вижте не само програмата за уикенда, а и за целия месец: ДКТ Бургас през май: Меко казано (куклен театър) .

17 май, неделя

Безплатно: Шуменският театър ще представи Тримата братя и златната дюля от Кольо Карагеоргиев (куклен театър) .

Безплатно: Неделното забавление за деца от Куклен театър Стара Загора тази седмица е Вълкът и седемте козлета

Безплатно: Държавен куклен театър Русе също предлага на малчуганите забавления онлайн. Тази неделя гледайте Мравчо и голямото море от Живка Донева и Тодор Вълов.

Къде още да гледате представления от любими изпълнители, както и други забавления за деца вижте тук: Музеи, спектакли и забавления за деца и родители онлайн.

Образователни събития онлайн

От 15 май отвориха врати за посетители Природонаучният музей, Градската художествена галерия, Етнографският музей, Римският стадион и Античният театър, както и всички други музеи в Старинен Пловдив, с изключение на Малката и Голямата базилики.

Посещенията ще бъдат на малки групи, задължително с маски и дезинфекция.

Безплатно:  На 16 май Парти агенция KinetoFUN ви кани да се впуснете в увлекателно Книжно пътешествие в науката. Организаторите са подготвили три спирки в ежедневието ни, свързани с наука и техника, за които обикновено не се досещаме.

Безплатно: Издателство „Мармот“ очаква малки и големи читатели в събота, 16 май, на Онлайн премиера: Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа.

Безплатно: По повод предстоящия Ден на детето 1 юни „Соленото кралство“ обяви Конкурс за детска рисунка на тема „Нарисувай ми мечта“. Срокът за участие е до 20 май, а наградите са безплатни солни терапии и книжки с приказки.

Безплатно: Още едно предложение за малки творци: Старинен Пловдив през детските очи – конкурс за художествено творчество. Могат да участват деца от 7 до 14-годишна възраст от цялата страна, а срокът за изпращане на творбите е до 27 май 2020.

Безплатно: МОЛИВ ЗАД УХОТО – конкурс за детска рисунка предлага на малките художници да нарисуват себе си и своето семейство или измислен приказен герой, който не може да излиза. Най-добрите ще получат за награда книжки с приказки.

Безплатно: В Конкурса за детска рисунка Моята зелена Европа могат да участват деца от 4 до 10 г., като се допускат рисунки, изработени с акварелни, темперни бои или цветни моливи с послание: „Аз и ти заедно в зелена Европа“.

Безплатно: Музейко Вкъщи: Пълзящи експонати След затварянето си за посетители детският научен център започна всеки делничен ден от 15 ч. да излъчва ателиета, които запознават децата с най-новата му интерактивна изложба и с интересни научни факти. Видеата можете да гледате по всяко време в ютюб канала и фейсбук страницата на Музейко.

Безплатно: Всяка събота и неделя от 11 и 17:30 ч. TechnoMagicLand излъчва на живо във фейсбук научни демонстрации. Те са полезни както за допълване на учебния материал, така и за разширяване познанията на децата. Ето какво предстои този уикенд:  TechnoMagicLand у дома – програма за 16 и 17 май

Безплатно: В Storytelling Cafe – Kафене Приказка: Story with Sam децата всеки ден могат да слушат приказни истории на английски език.

Спорт и танци онлайн

Безплатно: Всеки ден през седмицата в 11 ч. The Little Gym Sofia провежда онлайн тренировки: The Little Gym at Home: онлайн тренировки и творчески занимания за деца от 1 до 12 г. Освен общите занимания, в събота привечер има по още едно за различните възрастови групи, а в сряда и творческа работилничка.

Бебешки събития онлайн

Безплатно: Зоологическа градина – онлайн работилничка е предложение на Заедно с мама за най-малките. Видеото може да се гледа в платформата urbo безплатно или срещу заплащане на виртуален билет.

Безплатно: От тази седмица са отворени парковете, градините, детските площадки, както и някои спортни центрове и комплекси с открити площи започнаха да приемат посетители. Вече приема посетители и плувната база в Комплекс „Райски кът“, а при какви правила ще се провеждат заниманията, вижте по линка: Плуване за бебета и деца

Игри и забавления за деца и родители у дома

Безплатно: Забавна семейна игра „Шапка/Тенджера” от Джагадамба е подходяща за всички в семейството, които знаят какво е корен на дума.

Забавни игри за деца и родители у дома

Забавни игри за родители и деца вкъщи 2

Подвижни игри за родители и деца у дома

Музеи, спектакли и забавления за деца и родители онлайн

Безплатни електронни учебници и образователни сайтове за деца

Логически загадки за деца и Логически загадки за деца 2  

Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.
Ако искате да получавате предварително информация за всички събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница в сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *