Творчески занимания и работилнички за деца у дома
Share

В условията на карантина бяха отменени всички публични прояви, а семействата прекарват почти цялото си време вкъщи. Не можем да отидем на театър, концерт, работилничка, затова те идват при нас през телефона или компютъра ни. Много от организаторите на детски събития предлагат идеи, които децата могат да претворяват у дома. Това не са събития по график и всеки може да се включи, когато му е удобно. Някои са безплатни, за други се дължи такса.

Работилници за творчество и изкуство

Безплатно: Столичен Куклен Театър отправя предизвикателство към всички деца, които обичат да съчиняват приказки. Те трябва да измислят и разкажат приказка, която се побира в три минути, да се запишат на клипче и да го изпратят на имейл. А театърът ще покаже техните приказки в страницата си. Повече за проекта и инструкции как да участвате вижте тук: https://www.facebook.com/sofiapuppet/videos/653520505484404/

Семейно преживяване по приказка „Неволята“ е разработено от Таратанци като занимание за опознаване, идеи и пресътворяване, обогатяващо опита и уменията на деца и възрастни. Заниманието преминава през няколко етапа: „Майстори“, „Герои“, „Изследователи“ и „Импровизатори“. Организаторите са подготвили ръководство и карти, които да ви помогнат в подготовката и ги предоставят за безплатно теглене. Подробности и откъде да изтеглите материалите вижте тук:

Много идеи за ръчно творчество са публикувани в блога „Писма от мама“ https://lettersfrommom.net/. Тук ще намерите интересни начини за рисуване, шаблони за принтиране и сглобяване и различни други материали.

Безплатно: Онлайн работилничка от Заедно с мама за най-малките. Ще я откриете в платформата URBO, където при желание можете да подкрепите организаторите с виртуален билет от 2 до 10 лв.

Безплатно: Онлайн работилничка от Работилница на колела Lilly & Joe. Ще я откриете в платформата URBO, където при желание можете да подкрепите организаторите с виртуален билет от 2 до 10 лв.
„Направи си совичка“ – https://urboapp.com/bg/e2915-make-yourself-an-owl–online-workshop

Детски парти клуб „Пакостници“ също излъчва онлайн работилнички и идеи за творчество в страницата си, например, как да си направим морски шах от тапи или цветя от хартия, рисунки върху камъчета и др. https://www.facebook.com/pakostnici/

Безплатно: Албумът Вкъщи с НВИМ – „Да оцветяваме заедно“ съдържа изображения на войници в различни униформи, които децата могат да оцветят онлайн или на хартия, ако имат възможност да ги разпечатат. Инструкции, както и други идеи за забавления ще намерите в страницата на Национален военноисторически музей

Музей на авиацията – Крумово също публикува в страницата си идеи за творчески занимания у дома. Тук можете да видите шаблони за оригами:
https://www.facebook.com/AviationMuseumKrumovo/posts/3714526578589591

Идеи за лесно пролетно рисуване от Жирафче Детска школа по рисуване: https://www.facebook.com/paintergiraffe/posts/642183483009069

Безплатно: Идеи за творчество от Gallery Мarkoff: интересни техники за рисуване, как се прави домашен пластилин, забавни животинчета и птички от хартия и др. https://www.facebook.com/pg/Gallery.Markoff/videos/?ref=page_internal

Безплатно: 3 x 10 архитектурни загадки за деца от проекта „Градски изследователи“ в Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC. Трите карти обясняват на достъпен език основни понятия от областта на архитектурата, строителството, градското планиране и дизайна. С тях деца на възраст от 6 до 12 години могат да се “разходят”, засега въображаемо, а скоро и реално, по знакови улици и сгради на Пловдив и докато търсят отговорите на поставени творчески задачи, да научат любопитни факти за града. Книгите-карти са създадени по авторска концепция на архитектите Magdalina Rajeva и Anna Kalinova от Сдружение ДЕТСКА АРХИТЕКТУРНА РАБОТИЛНИЦА. Илюстрациите към тях са на художничките Миглена Папазова, Точка Илиева и Ася Колева-Стоянова.
В пдф може да свалите всички карти от този линк: https://bit.ly/2vSjgtd

ДЕТСКА АРХИТЕКТУРНА РАБОТИЛНИЦА публикува в страницата си творчески предизвикателства към децата. Последното е да нарисувате стаята си.

Научни работилници

Всеки делничен ден в 15 ч. във фейсбук се излъчва рубриката Музейко Вкъщи: Пълзящи експонати. В нея чрез научни приказки, демонстрации и работилнички екипът на Музейко представя пред децата невероятния свят на влечугите, на които е посветена настоящата интерактивна изложба в детския център, както и много други интересни факти за света около нас. Всички издания на рубриката се качват в ютюб канала на Музейко и могат да се гледат по всяко време: https://www.youtube.com/channel/UC68vjd5WzmuAdXFitQgZ_nw/featured

Безплатно: След временното прекратяване на редовните неделни ателиета, Био игри започнаха да публикуват собствени творчески материали. Подробни инструкции ще намерите в сайта на Био игри и в ютюб канала на TechoMagicLand:
http://bio-game.org/napravi_nasekomo/
http://bio-game.org/izvlechi_dnk_vkushti/

Освен това Био игри поддържат  рубрика „Невероятни факти за животните“ във:
➡Facebook: https://bit.ly/3aDoTuA
➡Instagram: https://bit.ly/3bIMABD

Щура Лаборатория предлага онлайн поздравления с дистанционна научна работилничка. Необходимите материали се изпращат предварително, след което си уговаряте видеовръзка чрез месинджер, Вайбър, Уатсап, Скайп. В уречения ден и час Щурият професор ще поздрави детето за рождения ден, после заедно ще направят 5 експеримента. Продължителност на он-лайн програмата – 40 минути.
Дистанционната работилничка е насочена към деца между 7-13 години, в присъствието на възрастен.
За информация: тел. 0889946111

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *