Къде да отидем с децата през почивните дни? Събития за деца и родители на 28 – 29 септември 2019 в Пловдив
ShareЗа семействата, които ще прекарат първия есенен уикенд в града, е нашият обзор на събитията за деца и родители през почивните дни 28 – 29 септември 2019 г. в Пловдив.

Събития за деца и родители на открито

Безплатно: Благотворителна Кампания Пловдив: Капачки за бъдеще vol. 5 пристига на паркинга пред Метро 1 в събота, 28 септември и ще очаква всички, които събират пластмасови капачки, да ги занесат и предадат в полза на каузата да се закупуват кувьози за пренасяне на недоносени бебета в малките общински болници.

Безплатно: 6Fest Kapana, Plovdiv 2019 | Street Arts Festival – фестивал на уличното изкуство в Капана гостува в арт квартала на Пловдив на 28 и 29 септември, събота и неделя. Основната програма ще бъде  на 28 септември (събота) със съвременен цирк, куклен театър, улична магия, парад на кокили, огнено и светлинно шоу, спектакъл с марионетки и участието на изявени български и чуждестранни улични артисти.

Безплатно: И в двата дни на уикенда на Базар Капана (срещу магазин Берьозка) ще се проведе Арт работилничка заедно с хората с увреждания, в която може да се включи всеки желаещ, за да си нарисува магнит по избор, раничка или възглавничка.

Безплатно: По същото време на Гребната база ще има спортен празник за деца и възрастни с увреждания, в който също могат да се включат всички желаещи. За децата ще има и целодневна арт работилничка. Повече: Двудневен фестивал „Щастливи ръка за ръка“. Другото събитие, към което Младежки център Пловдив кани всички да се присъединят, е Бъди герой за сърцето си – Пловдив. То ще бъде в събота, а за децата ще има открит урок по тенис.

Безплатно: В съботния ден, 28 септември, Детска архитектурна работилница отново ще проведе занимание за деца на открито, на поляната пред Приключенски център Младежки хълм: Изграждаме заедно: Град на децата – Хвърчащата класна стая.

Безплатно: На другия ден пък бъдещите архитекти и техните родители могат да се включат в градския куиз 10 архитектурни загадки за деца – Баухаус, Пловдив

Безплатно: Новото бирено място в Пловдив „Пивоварница Каменица“ кани всички на своя първи Фестивал „Бира под комина“ на 28 и 29 септември. В събота през целия ден и вечерта ще има и забавления за деца и аниматор.

Безплатно: В е ч е н | E t e r n a l – Космически кораб каца в Пловдив е впечатляваща инсталация, която наподобява кацане на летяща чиния върху Братската могила и се вижда само след залез слънце.

Безплатно: Тазседмичната съботна среща от проекта Археология за всеки – безплатни тематични беседи ще се проведе на открито на Небет тепе и ще бъде на тема Археологическа разходка из Пловдив – крепостната стена.

Безплатно: На 28 септември, събота, всички желаещи деца от 5 г. могат да се включат в Детска Да Дао тренировка, която клуб Да Дао Пловдив ще проведе в Декатлон.

На Младежкия хълм всеки ден от сряда до неделя работи Детската железница. Билетът е по 1 лв. за всеки. Разписание и още информация: Пътуване с детска железница „Знаме на мира“.

Образователни събития и забавления

В петък вечер, 27 септември, някои научни институти в града ще се включат в Европейска нощ на учените 2019 – Пловдив. Някои от проявите са предназначени специално за децата, а по линка можете да видите пълната програма.

Безплатно: На 29 септември, неделя, Мол Пловдив Плаза кани всички на Фермерски пазар Пловдив – Откриване на есенния сезон. Празничното събитие ще бъде съпроводено с дегустации, демонстрации и работилнички за малки и големи.

Безплатно: Същия ден всички деца са поканени в Работилничка със семена в Plovdiv Plaza.

Безплатно за най-малките: До края на годината в Пловдив гостува любимият на много малчугани и техните родители детски научен център Музейко, който ще покаже на посетителите на Историческия музей, зала за съвременна история, едни от най-интересните открития на 19 и 20 век. Изложбата Еврика! Музейко гостува в Пловдив е интерактивна и децата могат сами да направят разлини любопитни експерименти. От 16 март до 31 октомври работното време на изложбата ще бъде от понеделник до неделя включително, от 10:00 до 16:00 ч. Входът е безплатен за децата до 7 г., за по-големите е 1 лв., а за възрастни 2 лв. Ако проявявате интерес към посещение и на истинския Музейко в София, попитайте на рецепцията за ваучери за намаление. В описанието по линка ще намерите подробни указания как да стигнете до Музейния център за съвременна история, където се намира изложбата.

Безплатно първо занимание: Тази неделя, 1 септември, школата по рисуване „Усмивка“ при Арт център „Николай Рьорих“ ще очаква всички желаещи малки художници в Лунна нощ – занимание по рисуване за деца, за да си припомнят що е графика и да сътворят с въглен един вълнуващ нощен пейзаж. Посещенията в школата са свободни, според времето и желанието на децата, а всеки първи урок е безплатен. Можете да се присъедините към една от двете групи за деня: от 11 или 13:30 ч.

Спектакли

В неделя, 29 септември, Държавен куклен театър ще играе за децата любим спектакъл по българската народна приказка Болен здрав носи (куклен театър).

До края на месеца гостува Цирк Арлекино в Пловдив. Спектаклите се играят в Тракия, срещу ТЦ Форум.

Вижте и обзор на Детска киноседмица 27 септември – 3 октомври 2019 в Пловдив. Премиерата е анимационният приключенски филм Загубеният йети, който освен това ще раздаде и награди в играта на ПоПоТам и Форум Филм. Можете да се включите до края на деня в петък тук: http://popotam.bg/archives/46924

За да откриете още предстоящи събития за деца и родители, посетете сайта на ПоПоТам Пловдив, където ще намерите актуална информация с помощта на карта, категории по възраст и тематика.

А ако вие самите организирате детски събития, не се колебайте да ни пишете за тях или просто да ги публикувате сами на сайта – много е лесно: http://plovdiv.popotam.bg/za-organizatori-publikuvayte-sami-vashite-sabitia

Не забравяйте да се абонирате за седмичния нюзлетър на ПоПоТам, който ще пристига при вас всеки четвъртък вечер с пълен и винаги актуален списък на събитията през уикенда! Лесно е – просто попълнете полето в горната дясна част на всяка вътрешна страница на ПоПоТам, а след това потвърдете регистрацията си по линка в писмото, което ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам ПловдивКоментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *