Къде да отидем с децата през почивните дни 24 – 26 май 2019? Събития за деца и родители в Пловдив
Share

За семействата, които ще прекарат тридневния празничен уикенд в града, е нашият обзор на събитията за деца и родители през почивните дни от 24 до 26 май 2019 г. в Пловдив.

Безплатни събития за деца и родители на открито

Ако искате да си присъедините към официалното честване на светлия български празник 24 май, можете да го направите от 10 до 12 ч. в района на тържественото шествие, което по традиция тръгва от СУ „Кирил и Методий“ и ще завърши на пл. „Стефан Стамболов“ с концерт. Пред БНБ и на Римския стадион също ще има празнична музика, а водещ ще обявява имената на преминаващите участници в шествието от стълбите Каменица. Вижте тук пълната програма на тържествата: Честване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

По същото време и до 18 часа вечерта в Цар Симеоновата градина ще ви очакват и Клуб Малки откриватели – National Geographic KIDS на 24 май в Пловдив. Както обикновено, за децата ще има различни интересни ателиета, тази година обединени от мотото „Бъди ЕКО!“

В празничните дни ще се проведе и интересна инициатива на Пловдив – Европейска столица на културата: Почеркът на Пловдив #пишанаръка. Идеята е да се съберат образци от почерците на пловдивчани и чрез тяхното компилиране да се създаде нов кирилски шрифт, който ще може да се ползва свободно. През предстоящите празнични дни от 24 до 26 май доброволци ще ни очакват на определени места в центъра на града, където ще можем да дадем образец от почерка си. По линка можете да видите пунктовете и работното време. Има възможност да се участва и онлайн.

По същото време ще тече и третото издание на кулинарния фестивал „Вкусът на Пловдив“, в който ще се включат известни ресторанти, топ готвачи и производители на фермерски продукти. Щандовете на участниците са подредени на ул. „Райко Даскалов“ (Малката Главна).

Вечерта на Братската могила ще има интересно представление в жанра на сензорния театър – интерактивно шоу, подходящо за всички възрасти. Спектакълът се нарича Живи истории: Търсене на мечка и е проект на КТИ Хвърчило.

 

Образователни събития и забавления

Безплатно: Стари дрехи за нови книги е инициатива на Мол Пловдив Плаза и издателство „Сиела“, които на 24 май ще очакват всички желаещи да предадат стари дрехи и да получат нова книга и талон за отстъпки.

Безплатно: В неделя, 26 май, на същото място младите учени от Bomb Squad ще създадат светлинно шоу с ефектни химични реакции: Да бъде светлина с Корпуса за бързо гърмене!

Безплатно: По същото време за децата отново ще се проведе МОЛИВ ЗАД УХОТО в Пловдив Плаза Мол – ателие за създаване на приказки под ръковоството на известен актьор.

Безплатно: Археология за всеки – безплатни тематични беседи е новата инициатива на Регионалния Археологически музей Пловдив. Всяка събота ще има беседи на различна тема, подходящи за деца и възрастни. Темата на 25 май е „Всекидневието в миналото“. Участието е с предварително записване. Беседата е безплатна, но се влиза с билет за музея.

Безплатно първо занимание: Тази неделя заниманията в школата по рисуване „Усмивка“ ще бъдат посветени на един характерен български занаят. В Моят добър приятел Велосипедът – арт занимание за деца малките творци ще съпреживеят и претворят приключенията си с велосипед. Посещенията в школата са свободни, според времето и желанието на децата, а всеки първи урок е безплатен. Можете да се присъедините към една от двете групи за деня: от 11 или 13:30 ч.

Всеки ден от сряда до неделя работи Детската железница на Младежкия хълм. Билетът е по 1 лв. за всеки. Разписание и още информация: Пътуване с детска железница „Знаме на мира“

Спектакли и концерти

На 25 май, събота, Държавен куклен театър ще очаква малчуганите с Приказка за Цар Салтан. Цена на билет: 6 лв.

За да откриете още предстоящи събития за деца и родители, посетете сайта на ПоПоТам Пловдив, където ще намерите актуална информация с помощта на карта, категории по възраст и тематика.

А ако вие самите организирате детски събития, не се колебайте да ни пишете за тях или просто да ги публикувате сами на сайта – много е лесно: http://plovdiv.popotam.bg/za-organizatori-publikuvayte-sami-vashite-sabitia 

Не забравяйте да се абонирате за седмичния нюзлетър на ПоПоТам, който ще пристига при вас всеки четвъртък вечер с пълен и винаги актуален списък на събитията през уикенда! Лесно е – просто попълнете полето в горната дясна част на всяка вътрешна страница на ПоПоТам, а след това потвърдете регистрацията си по линка в писмото, което ще получите на въведения имейл.

 

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *