Еврика! Музейко гостува в Пловдив
Share


Време
16 март 2019 - 31 октомври 2019, 9:00 - 17:00 ч.

Място
Регионален исторически музей Пловдив – Музеен център за съвременна история

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 5+, 6+, 7+, 8+, 9+ год. 0-2 лв.

МУЗЕЙКО В ПЛОВДИВ ПРЕЗ 2019

Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с интерактивната изложба, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне посетителите с едни от най-интересните открития на 19 и 20 в.

Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм. Докато гостува в града под тепетата Музейко ще разкрие как работи фонографът, защо шантавият пластилин и фризбито са сред най-смешните изобретения и как летателният балон издига братята Монголфие високо в небето.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.

Къде се намираме?
Изложбата ЕВРИКА се намира в Музеен център за съвременна история, гр. Пловдив.
Музейният център за съвременна история е на ул. “Ангел Букорещлиев” 14, в двора с най-старите палми в България! Сградите в старата част на Пловдив са романтични и впечатляващи, но трудно достъпни с автомобил. Пешеходците могат да стигнат до Музейния център за съвременна история от площад Римски стадион, известен повече като “Джумаята”, или през ул. “Александър Първи” по панорамното стълбище с фонтана и с надписа PLOVDIV 2019.

Как да стигнем?

Музеен център за съвременна история е част от Регионален Исторически музей Пловдив и се намира на Сахат тепе (Данов хълм), ул. “Ангел Букорещлиев” 14.

Ако сте с кола:

– Най-близкото място, до което можете да стигнете с кола, е кръстовището на ул. “Ангел Букорещлиев” с ул. „Цариброд“ и ул. „Лейди Странгфорд“. Там можете да паркирате, ако имате късмет да намерите място. Музеят е на 3 минути път пеша от кръстовището. Подстъпите за автомобилен транспорт са откъм бул. „Шести септември“ и бул. „Руски“.

 

– Другият вариант, по който да стигнете възможно най-близо до музея, е откъм ул. „Отец Паисий“. Там има и платени паркинги.

 

– Малко по-далече, но с повече места е платеният паркинг на хотел „Тримонциум“. Остава ви и възможността да намерите място за паркиране по уличките в централната част на града, близо до Главната (ул. „Княз Александър І“). Имайте предвид, че районът е в Синя зона за паркиране и цената е 2 лв. на час. Оттам  тръгвате пеша през пл. „Централен“, покрай Централна поща и Цар Симеоновата градина по Главната улица, за да стигнете до стълбите на „Каменица“ (където е паметникът на Мильо и надписът „Plovdiv 2019 Together“) – вижте по-надолу „За пешеходци“.

 

Ако сте с градски транспорт

– Най-близките до Музейния център за съвременна история спирки на градския транспорт са от двете страни на Тунела – юг и север. Те са централни за града и през тях минават автобусни линии за всички квартали: 1, 4, 7, 9, 11, 26, 27, 37, 44, 93, 99 и маршрутките 5 и 8. От тези спирки трябва да стигнете до пл. „Римски стадион“ (Джумаята) или стълбите на „Каменица“ (където е паметникът на Мильо и надписът „Plovdiv 2019 Together“) – вижте по-надолу „За пешеходци“.

– Друг вариант е да слезете на пл. „Съединение“ и оттам да продължите пеша до пл. „Римски стадион“ (Джумаята) – вижте по-надолу „За пешеходци“.

 

За пешеходци:

– От пл. „Римски стадион“ (Джумаята) тръгвате по стълбичките над Римския стадион – точно това е ул. „Ангел Букорещлиев“, която после завива наляво. Музеят е на около 120 м оттам. Можете да тръгнете и по съседната пресечка, ул. „Цариброд“. Тя също излиза на ул. „Ангел Букорещлиев“ и отново завивате наляво. Пътят е с около 20 м повече.

 

– Ако идвате откъм пл. „Централен“ или ул. „Отец Паисий“, ще ви бъде по-близо да стигнете до музея по стълбите на „Каменица“ (където е паметникът на Мильо и надписът „Plovdiv 2019 Together“). Изкачвате стълбите, завивате надясно и съвсем скоро сте на адреса. Ето скрийншот от картите на Гугъл и снимка на ПоПоТам, за да се ориентирате по-лесно:

 

Ето и как изглежда отвън сградата на Музейния център за съвременна история:

–-

Работно време

13 януари (неделя) от 11 до 17 часа (част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019)

17 януари – 15 март 2019: от понеделник до събота вкл. от 10:00 до 16:00 ч.

16 март – 31 октомври 2019: от понеделник до неделя вкл. от 9:00 до 17:00 ч.

1 ноември – 31 декември 2019: от понеделник до събота вкл. от 10:00 до 16:00 ч.

Цени на билетите за изложбата ЕВРИКА:
Деца до 7 години (първи клас) – безплатно
Учащи – 1 лв.
Възрастни – 2 лв.
Ръководителите на училищни групи не се таксуват.
Цените за достъп са включени в билета за Исторически музей – Пловдив

Телефон за контакти: 032 62 88 86; +359 879 88 68 51;

 

Инструкции за посещение на училищни групи

Автобусите могат да оставят децата на малкия площад, който се оформя от сливането на улиците “Лейди Странгфорд”, “Цариброд” и “Ангел Букорещлиев”, разположени в близост под сградата на Музеен център за съвременна история.
На няколко минути пеша от адреса на ЕВРИКА се намира и площад “22-и септември“ (Гроздов пазар – бел. ПоПоТам), подходящ за временен престой. Препоръчително е в тези случай шофьорите да се ориентират към западната част на града, където могат да се намерят места за паркиране, трафикът е по-слаб и е сравнително близо за отиване и връщане, за да се вземе групата.
Място за изчакване на групите може да бъде само дворът на Музейния център.

Достъпност
Сградата не предоставя необходимите условия и съоръжения за хора със затруднено движение.

Тоалетна
Сградата има ограничен достъп до тоалетна.

Повече информация можете да откриете и тук: historymuseumplovdiv.org

 

Текст и илюстрация на корицата: Muzeiko

Описание на маршрутите до Музейния център „Как да стигнем?“: ПоПоТам


Закупуване на билети онлайн:

Източник: Музейко
Предстоящи събития на това място:

16 март 2019 - 31 октомври 2019 г., 9:00 - 17:00 ч. - Еврика! Музейко гостува в Пловдив


Следващо събитие от интересуващата ви категория:
16 март 2019 - 31 октомври 2019 г., 9:00 - 17:00 ч. - Еврика! Музейко гостува в Пловдив

Коментари през Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *