Аз съм изследовател: конкурс за ученическо есе
Share


Време
16 май 2020 - 15 юни 2020, 10:00 - 18:00 ч.

Място
Национален природонаучен музей

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 9+ год. 0 лв.

Националният природонаучен музей при БАН с подкрепата на National Geographic Society обявява конкурс за ученическо есе на тема „Аз съм изследовател“.
Целта на конкурса е да подбере участници в изследователска експедиция, част от мрежата iNaturalist BioBlitz до Витоша под ръководството на учени от НПМ-БАН.
Какво е изследователска експедиция Биоблиц
National Geographic Society периодично финансира Биоблиц изследователски експедиции за ученици. Целта е за кратко време да бъде събрано максимално количество информация за разпространението на различни биологични видове. Всички направени наблюдения се споделят в свободната база данни iNaturalist (https://www.inaturalist.org), една от най-успешните платформи за гражданска наука в момента, съдържаща милиони наблюдения от целия свят. Така всеки възрастен, младеж, дори дете, може да допринесе към науката, използвайки само собствения си телефон. Повече информация за организирането на Биоблиц експедиции в различни държави можете да намерите тук: https://www.nationalgeographic.org/projects/bioblitz.
Имаме удоволствието да съобщим, че докторантът в Националния природонаучен музей при БАН Виолета Желязкова е първият изследовател, спечелил такъв проект в България.
За място на провеждането му бе избран Природен парк „Витоша“. По време на експедицията участниците ще трябва да фотографират и съберат максимално количество информация за разпространението на различните видове растения, животни и гъби.
Експедицията ще се проведе на 19ти и 20ти септември 2020 с базов лагер хижа „Червената шапчица“ (https://mountain-huts.com/item/хижа-червената-шапчица). Ръководители ще са учени от НПМ-БАН – специалисти по насекоми, птици, прилепи, влечуги и растения, с които ще имате възможност да наблюдавате, обменяте информация и фотографирате заедно дивата природа. Вечерта е предвидена за разходка с ултразвукови детектори, с които се улавят звуците, издавани от прилепите и, разбира се, за най-вълшебните изследователски истории край камината.
Организаторите покриват всички разходи по престоя (една нощувка в хижата) и храната на участниците. Не се покриват разходите за транспорт. Родителите са добре дошли, но само ако сами осигурят нощувката си в друга хижа или в палатка.
Конкурсът се посвещава на колегата ни Боян Петров
Боян беше един от най-добрите полеви зоолози и изследовател на екстремното. Неговите най-интересни открития бяха свързани с пещерите и високите планини – там, където най-малко хора се осмеляват да стъпят.
От изследователи обаче има нужда навсякъде – от дълбоките океани и далечните джунгли до родните гори и поляни, дори и в зелените площи около музея или между вашите жилища.
Кое е вашето място за изследване?
Представете си, че имате всички необходими средства и сте част от научния екип на музея, какъв изследовател ще сте, кои животни и процеси ще изследвате и защо?
Науката има нужда от детското въображение днес повече от всякога. Включете се и вие!
Как може да участвате
• Да сте на възраст от 9 до 18 години (изключения за по-малки участници няма да се правят поради изисквания за безопасност).
• Да сте свободни на 19ти и 20ти септември 2020.
• Да ни изпратите в електронен формат есе на тема „Аз съм изследовател“.
Есето трябва да е в обем до една страница за учениците до 12 години и до две страници за учениците над 12 години (Times New Roman, размер на шрифта 12, разстояние между редовете 1.5) и да включва отговори на следните въпроси:
1) За какво са ни необходими изследователите днес?
2) Как виждам себе си като изследовател?
3) Ако имам неограничени финансови и организационни възможности, какво, къде и как бих изследвал/а?
• Не забравяйте да добавите трите си имена, възраст и телефон за контакт.
Очакваме Вашите писма на адрес brcc@nmnhs.com в срок до 15ти юни 2020.
Като тема (subject) на писмото, моля пишете „Аз съм изследовател“.
Наградените участници ще бъдат общо 20, като кандидатурите ще бъдат оценявани в три възрастови групи:
– От 9 до 12 години;
– От 13 до 15 години;
– От 16 до 18 години.
Резултатите ще бъдат обявени на 15 юли на страницата на Националния природонаучен музей при БАН (www.nmnhs.com), а при възможност, наградите ще бъдат връчени на официална церемония в музея в края на лятото.
Подробна програма за експедицията и допълнителна информация за конкурса ще бъдат обявени във FB-страницата на събитието – https://www.facebook.com/nmnhs/ и в сайта на музея www.nmnhs.com
Ако имате въпроси, не се колебайте да ни ги зададете на brcc@nmnhs.com

Текст и илюстрация: Национален природонаучен музей


Закупуване на билети онлайн:

Източник: Национален природонаучен музей БАН
Предстоящи събития на това място:
Няма въведени предстоящи събития на тази локация
Следващо събитие от интересуващата ви категория:
11 юли 2020 г., 10:00 - 12:30 ч. - Шием заедно морски кончета и звезди

Коментари през Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *